Introductie

Negen maanden geleden schreef ik overenthousiast aan mijn profielwerkstuk over verhaalstructuur (Subplots in Lord of the Rings). Het resultaat? Een werkstuk van 70 pagina’s. Oeps. Maar het was zeker geen verspilde moeite. Niet alleen heb ik ontzettend veel geleerd, maar ook heb ik met die kennis al twee verhalen geschreven, die zonder dat PWS veel slechter zouden zijn geweest. Dus heb ik besloten om een blog te beginnen, zodat ik deze kennis kan delen. Een groot deel van de theorie komt van Story Grid. Ik ben een grote fan van deze methode, omdat je de problemen in je verhaal ermee kunt vinden en dan eraan kunt werken om ze op te lossen. Story Grid is voor zover ik weet nergens in het Nederlands beschikbaar en dat wil ik met dit blog veranderen.

Wie ben ik?

Ik heet Rianne van Rees, ik ben 18 jaar oud en ik houd van het lezen en schrijven van fantasyverhalen. Een jaar geleden ben ik serieus begonnen met mijn kennis over verhaalstructuren te vergroten en onderhand heb ik al best een schat aan kennis opgebouwd. Voor het idee even een paar van mijn favoriete boeken en series:

  • Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien (natuurlijk :-).

  • De Kronieken van de Verrezen Wereld van Licia Troisi.

  • Percy Jackson en Helden van Olympus van Rick Riordan.

  • Harry Potter van J.K. Rowling.

  • De Grijze Jager van John Flanagan.

  • The Saga of Recluse van L.E. Modesitt (ben ik nu aan het lezen, ik heb tot nu toe vijf delen gelezen).

Inhoud van het blog

Dan is het natuurlijk nog handig om te weten hoe dit blog eruit gaat zien. In de eerste twee maanden houd ik me waarschijnlijk voornamelijk bezig met het uitleggen van de basis van Story Grid. Dat zal geen vertaling zijn van hoe het op www.storygrid.com wordt uitgelegd, ik gebruik mijn eigen voorbeelden, uit boeken en films die ik leuk vind. Het is mijn eigen uitleg, maar de achterliggende concepten zijn hetzelfde.

Als de basis er eenmaal ligt, zal dit blog iets meer een eigen invulling krijgen. Af en toe zal ik scènes analyseren en soms in een langere reeks van posts kan ik een heel boek onder de loep leggen. Ook zal ik natuurlijk bloggen over nieuwe verhaaltrucs die ik leer en over hoe ik zelf verhalen schrijf. Een deel van die verhalen zal op deze website te zien zijn, zodat je kunt zien wat mijn resultaten zijn.

Ik hoop dat dit je een goed idee geeft of dit blog iets voor jou is. Ik denk dat dit vooral nuttig is als je een verhaal wilt (her)schrijven en weet dat er ergens in je verhaal een probleem is, maar je niet precies weet wat. Story Grid geeft je de woorden om het probleem te omschrijven, zodat het oplosbaar wordt. Ik ben nog geen professional op dit gebied, er ligt nog geen enkel boek van mij op de plank, maar het afgelopen jaar heb ik zo’n grote vooruitgang geboekt dat ik dat wil delen.

links

social